Micropropagare in Vitro

Pentru multe specii de cultura propagarea vegetativa este inca foarte dificila. Variatia genetica este importanta de aceea productia de plante clonate are o multime de avantaje in comparatie cu rasadurile eterogene (produse in mod clasic din seminte,drajoni etc.).



• Un numar mare de plante produse (clonate) pornind de la o singura planta
• Micropropagarea ne permite sa producem numere mari de plante din parti mici ale “plantei mama” in perioada scurta de timp.
• Exista metode vegetative de propagare care sunt folosite pentru a produce 1.000.000 plante in 6 luni dintr-o singura planta .
• Micropropagarea este folosita pentru a produce plante sanatoase fara boli,fungi, virusi.
• Micropropagarea produce plante mai robuste care au o crestere mai accelerata comparata cu plante produse prin metoda traditionala.
Micropropagarea

Pe scurt, pasii micropropagarii in vitro a plantelor pot fii impartiti in 4 faze:
1.Selectia plantei mama
2.Multiplicarea
3.Inradacinarea si aclimatizarea
4.Transferul plantei in pamant

Micropropagarea incepe cu selectia plantei mama . Tesuturile plantei sunt luate dintr-o planta intacta in conditii sterile. Curatarea si dezinfectarea plantei baza este foarte importanta pentru producerea de plante sanatoase fara virusi si fungi.O mica parte din planta baza uneori chiar o singura celula este pusa intr-un mediu de crestere care contine de obicei zaharoza ca sursa de energie si unul sau mai multi regulatori de crestere.
Multiplicarea este luarea de probe de tesut produse in prima faza si inmultirea lor. Prin cicluri repetate ale acestui proces, o singura proba de explanta poate creste de la una la sute si mii de plante.
Inradacinarea si aclimatizarea este tratarea plantelor pentru a determina cresterea radacinilor ,iar ulterior transplantarea lor in alveole sau alte recipiente intr-un mediu cu umiditate mare si lumina slaba care pregateste planta pentru mediul exterior de cultura.