Inmultirea in vitro a plantelor la Bistrita

Înmulțirea in vitro a plantelor are toate șansele să devină o tehnologie populară în viitor întrucât determină obținerea unui număr ridicat de plante sănătoase. Începând cu anul 2014, la Bistrița, această tehnică este implementată și perfecționată permanent de către Paul Basoc și specialiștii de la Laboratorul de Cercetare și Dezvoltare Agricolă „Agro Afaceri“, locul unde studiul se realizează pe diferite specii, de la arbuști fructiferi la flori și legume. Aici „lăstarii la borcan“ cresc repede, fiind rezistenți la diverse boli și dăunători.

În acest domeniu nu trebuie să fii un expert pentru a reuși, ne spune antreprenorul bistritean. „O minimă experiență în domeniul agriculturii, precum și calitatea de a fi un bun administrator reprezintă un avantaj pentru cei care își propun să investească în acest sector“, precizează specialistul din cadrul stațiunii bistrițene.

Camere de creștere climatizate

Înmulțirea in vitro reprezintă metoda de înmulțire a plantelor prin utilizarea culturilor de celule in vitro, țesuturi și organe vegetale. De exemplu într-un an, prin multiplicări în cicluri succesive, se pot obține peste 1.000.000 de plante, ceea ce reprezintă un potențial de producție ridicat. Aceasta se realizează în condiții sterile, controlate artificial, în recipiente din sticlă sau material plastic închise etanș, pe medii care conțin apă și nutrienții necesari creșterii plantelor, ne spune tânărul. „Pot spune că înmulțirea plantelor in vitro are toate șansele să devină tehnologia viitorului în agricultură deoarece se obțin plante sănătoase, într-un număr foarte mare, crescând mult mai repede în comparație cu metoda de înmulțire clasică. Această tehnică este implementată și perfecționată de specialiștii Stațiunilor de Cercetare Horticole din România și Europa. În laboratoarele noastre lucrează doar personal specializat în domeniu, respectiv biologi și ingineri horticoli. Aici, multiplicarea plantelor in vitro se face cu aparatură corespunzătoare pentru a stabiliza planta și pentru a-i oferi un mediu steril. Plantele produse se păstrează în camere de creștere climatizate, indiferent de anotimp, și sunt produse în orice perioadă a anului, condițiile meteo nefiind un impediment în producerea de material săditor. Materialul produs in vitro poate fi conservat prin diferite metode și folosit doar în momentul în care este nevoie“, ne-a mai precizat antreprenorul.

Avantajele și beneficiile plantelor multiplicate in vitro

Plantele produse in vitro au o rădăcină mult mai puternică, cu tulpina viguroasă, sănătoasă, rezistente la dăunători și boli (virus free), specifică Paul. „De altfel, micropropagarea plantelor produse in vitro sunt mai robuste, cu o creștere mai accelerată în comparație cu plantele produse prin metodele clasice, cum ar fi semințe sau butași. Totodată, aceste plante înmulțite in vitro nu necesită altoire deoarece își păstrează aceeași structură genetică ca și planta din care sunt multiplicate“.

Laboratorul de la Bistrița are o capacitate de a produce peste un milion de plante anual. În laboratorul acestuia se produc anual: afin, mur, pomi fructiferi, zmeur, nuc, alun, goji, paulownia, aronia, flori, portaltoi, plante melifere, legume, plante medicinale, plante bio și plante exotice. „La cerere, răsadurile sunt însoțite de certificat european pentru a putea beneficia clientul de fonduri europene. Pe bază de comandă producem orice tip de plantă sau specie care ne este cerută de către client“, încheie Paul Basoc, specialist al Laboratorului de Cercetare și Dezvoltare Agricolă „Agro Afaceri“, Bistrița.

Dintre speciile înmulțite cu succes la Laboratorul de Cercetare și Dezvoltare Agricolă „Agro Afaceri“ putem aminti:

  • răsaduri – butași fructe de pădure și de grădină;
  • răsaduri – butași arbori cu creștere rapidă, arbori și arbuști;
  • răsaduri – butași pomi fructiferi, nuci și aluni;
  • răsaduri – legume, pepeni;
  • răsaduri – butași plante medicinale și aromatice;
  • răsaduri – butași flori de grădină, apartament și florării;
  • răsaduri – butași plante exotice și palmieri;
  • răsaduri – plante de acvarii;
  • răsaduri – butași gard viu, tuia, brazi și conifere.

sursa preluata din site-ul http://www.lumeasatului.ro Beatrice Alexandra MODIGA